10 jaar zonder rijbewijs rijden: Hoe kwam doodrijder van wielertoeristen daarmee weg?

door: STS
Politie - achtervolging
Afbeelding bron: Shutterstock/Paul Biryukov

De veertiger die in Gent twee wielertoeristen doodreed had geen rijbewijs meer. Dat was eerder al ingetrokken geworden, en de man legde nooit de vereiste medische en psychologische proeven af om zijn rijbewijs terug te krijgen.

De man liep al twee keer tegen de lamp inzake dronken rijden. In 2009 kreeg hij 1.100 euro boete en een rijverbod van 45 dagen. En in 2014 kreeg hij een boete van 1.200 euro en een nieuw rijverbod van 45 dagen.

Maar hij zag zijn rijbewijs niet meer terug. "In die tien jaar tijd is hij nooit geslaagd in de medische en psychologische proeven", klonk het op VTM. "Ze doen dat om na te gaan of iemand überhaupt nog in staat is om met een auto te rijden. Die man heeft die proeven nooit goed kunnen afleggen. Dus in de praktijk is dat rijverbod gewoon doorgelopen en mocht hij dus helemaal niet achter het stuur gekropen zijn."

"Wellicht kon hij zijn wagen verzekerd krijgen door te frauderen. Want als je een verzekering wil afsluiten, moet je de gegevens van je rijbewijs ook ingeven. Maar dat rijbewijs ligt op de griffie van de politierechtbank. Dus waarschijnlijk heeft hij een kopietje of een foto van zijn rijbewijs gebruikt om die gegevens in te vullen."

"De verzekeringsmaatschappij kon dat niet weten, want Justitie speelt dat niet door naar hen. Zij kunnen niet weten of iemand al dan niet een rijverbod heeft openstaan."