EU past rijbewijsregels aan: vooral jongere bestuurders ondervinden grote gevolgen

In de nacht van maandag op dinsdag hebben het Europees Parlement en de EU-lidstaten een akkoord bereikt over de herziening van de Europese rijbewijsrichtlijn. Volgens Het Laatste Nieuws zijn er enkele belangrijke veranderingen op komst.
Een van de grootste veranderingen is de invoering van een mobiel rijbewijs, dat vanaf 2030 beschikbaar zal zijn en kan worden opgeslagen in een digitale portemonnee. Bestuurders kunnen echter nog steeds kiezen voor een fysiek rijbewijs.
Het rijbewijs blijft 15 jaar geldig, maar lidstaten kunnen zelf kiezen om de geldigheid voor bestuurders van 65 jaar en ouder te verkorten. Het idee van een verplichte kortere geldigheid voor ouderen werd uiteindelijk afgewezen.
Ook voor nieuwe bestuurders verandert er wat. Zo krijgen ze een proefperiode van minstens twee jaar, waarin ze striktere regels moeten volgen. Bijvoorbeeld, het rijbewijs kan sneller worden ingetrokken als ze onder invloed van alcohol rijden of geen veiligheidsgordel dragen. De lidstaten kunnen zelf bepalen hoe ze nieuwe bestuurders medisch screenen en welke regels ze precies hanteren.
Een andere wijziging is dat de minimumleeftijd voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs wordt verlaagd naar 18 jaar, en voor de bus naar 21 jaar. Daarnaast kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen, mits ze rijden met een begeleider.
De herziening van de richtlijnen maakt deel uit van de bredere plannen van de EU om het aantal verkeersdoden tegen 2050 naar nul te brengen. Tegen 2030 moet het aantal verkeersdoden en zware verwondingen al met de helft zijn verminderd.