Laat je BBQ of tuinfeest geen fiasco worden: Zo voorkom je dat al je gasten ziek worden

Afbeelding bron: Pixabay

Met het mooie weer van vorige week werden er ongetwijfeld veel barbecues en tuinfeesten gehouden. Als je zoiets organiseert, is het wel belangrijk om de voedselveiligheid in het oog te houden. Je wil immers niet dat al je genodigden een voor een ziek worden.

In 2024 werden er 777 collectieve voedselvergiftigingen gemeld bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. In 2023 waren er dat 722.

"Daarom vragen we extra aandacht voor voedselveiligheid, zeker wanneer je thuis etentjes organiseert voor familie en vrienden", zegt het FAVV.

"We spreken van een collectieve voedselvergiftiging (CVTI) wanneer onder dezelfde omstandigheden twee of meer personen gelijkaardige symptomen vertonen waarbij er een (waarschijnlijk) oorzakelijk verband bestaat met eenzelfde voedselbron."

"Vorig jaar werden in België zo 4.248 mensen ziek, waarvan 205 mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen."

Gouden regels om voedselvergiftiging te voorkomen

Om te helpen voorkomen dat dit jou of jouw gasten overkomt en je BBQ of tuinfeest uitdraait op een fiasco, zet het FAVV een aantal gouden regels op een rijtje:

1. Was je handen vóór het starten met koken en regelmatig tijdens het bereiden van het eten, vooral na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis of eieren.

2. Werk met proper keukengerei. Neem een verse snijplank en mes voor het versnijden van groenten na het versnijden van rauw vlees of rauwe vis of was ze tussendoor af.

3. Ontdooi voeding altijd in de koelkast of in de microgolfoven, nooit op kamertemperatuur.

4. Was groenten en fruit grondig, vooral als ze rauw worden gegeten.

5. Bij een barbecue hou je rauw vlees en rauwe vis gescheiden van de bereide gerechten zoals pastasalades of groenten. Gebruik apart bestek om op te scheppen. Bewaar ze ook in afzonderlijke doosjes in de koelkast.

6. Eet geen rauw vlees, rauwe vis of rauwe eieren als je behoort tot een gevoelige consumentengroep (ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen, personen met een verminderde immuniteit).

7. Laat voeding niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur staan. Vul je buffet beetje bij beetje aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Plaats restjes onmiddellijk in de koelkast en verhit ze grondig wanneer je ze de volgende dag opnieuw wilt opeten.