Op die dag gaat politie meer controleren: "Nog meer dan tijdens de weekends"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn nog nooit zo weinig mensen overleden of gewond geraakt op onze wegen. Maar het aantal verkeersdoden op weeknachten is wel spectaculair gestegen.

Uit de laatste Verkeersveiligheidsbarometer van verkeerinstituut Vias, opgesteld op basis van cijfers van de federale politie, blijkt dat het aantal verkeersdoden in 2023 met 7% gedaald is ten opzichte van het jaar 2022.

"Er kwamen 483 personen om het leven. Dat zijn er 37 minder dan de 520 verkeersdoden die er in 2022 waren. Als we de Covid-jaren buiten beschouwing laten, is dit het laagste aantal ooit", meldt Vias. "De sterkste daling noteren we bij de motorrijders. In Vlaanderen is er wel een stijging van het aantal fietsdoden van 73 naar 84, het hoogste aantal van de laatste 20 jaar."

Opvallend is dat vrijdag- en zaterdagnachten niet langer de dodelijkste nachten zijn. "Een zorgwekkende trend is het zeer hoge aantal verkeersdoden op weeknachten. Dit aantal is in één jaar tijd bijna verdubbeld (69 verkeersdoden in 2023 vergeleken met 36 verkeersdoden in 2022)."

"Bijna vier op de tien (38%) van deze dodelijke ongevallen wordt geregistreerd tijdens de nacht van donderdag op vrijdag, wat een steeds populairdere nacht is om te feesten."

"We zien dat mensen vaker door de week op stap gaan dan in het weekend, maar ook dat het middelengebruik zich niet enkel beperkt tot het weekend. Dat er ook door de week gedronken en gesnoven wordt", zei Dorien Baens van politiezone Limburg Regio Hoofdstad op VTM.

"Donderdag is echt wel een dag waarop we gaan controleren op alcohol, en zeker ook op drugs. En misschien soms nog wel meer dan tijdens de weekends."

Tags