Op reis naar Duitsland? Of Rode Duivels supporteren? Dit moet je weten over milieusticker en alcohollimiet

door: STS
Vakantie - autovakantie - reis - file
Afbeelding bron: Photonews

Duitsland behoort niet tot de populairste vakantiebestemmingen van de Belgen, maar door Euro 2024 en de Rode Duivels zullen er meer Belgen dan gewoonlijk heen reizen. Wie met de auto gaat, moet met enkele zaken rekening houden.

VAB zet enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje. Te beginnen met de alcohollimiet. "Opgelet, de alcohollimiet in Duitsland bedraagt 0 promille voor wie nog geen twee jaar zijn rijbewijs heeft én voor wie jonger is dan 21 jaar. Voor deze personen geldt er dus een absoluut alcoholverbod."

"Een reddingsstrook - de zogenaamde Rettungsgasse - vormen is dan weer verplicht. Wagens op de meest linkse rijstrook moeten zo veel mogelijk links rijden, de wagens op de andere rijstroken zo veel mogelijk rechts. Deze regel is altijd van toepassing bij files, ook wanneer er een pechstrook aanwezig is."

Grenscontroles

"Reis je tussen half juni en half juli naar Duitsland, dan kun je aan de grens maar beter een identiteitsbewijs bij de hand hebben. Ook wanneer je met de auto de grens passeert. Op die manier hoopt Duitsland hooligans en extremisten op te sporen."

Milieusticker kopen

"In veel Duitse steden is een groene milieusticker verplicht voor alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens - zelfs elektrische voertuigen. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven. Je doet er dus goed aan om van tevoren een milieusticker (Umweltplakette) aan te schaffen als je van plan bent een stad in te rijden."

Boete van 100 euro

"De milieusticker is gekoppeld aan het voertuig en is onbeperkt geldig. Bevestig de sticker rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit. Het verkeerd aanbrengen van de sticker of in een Umweltzone rijden zonder sticker kan je een boete van circa € 100 opleveren."

"De milieusticker is verplicht in de drie speelsteden van de Rode Duivels. Je kan hem afhalen op het VAB-hoofdkantoor in Zwijndrecht of bestellen via de webshop."