Verandering op komst die alle bestuurders gaan merken: "Zal niet meer mogen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er zit een verandering aan te komen voor bestuurders die tegengehouden worden voor een alcoholcontrole. Zij zullen binnenkort niet langer om uitstel mogen vragen.

Momenteel is het zo dat je een kwartier uitstel mag vragen wanneer je onderworpen wordt aan een alcoholcontrole. Maar dat wordt afgeschaft, wellicht nog voor het einde van dit jaar.

De nieuwste blaastoestellen halen vals positieve tests er namelijk uit. Die kunnen ontstaan wanneer je kort ervoor nog wat gedronken hebt, en er sprake is van mondalcohol.

"Dat kwartier uitstel is niet meer nodig, omdat de toestellen efficiënt zijn", verklaarde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op VTM.

"Dit zorgt voor tijdswinst voor onze politiemensen. We willen meer mensen controleren, zodat minder mensen onder invloed van alcohol sturen. Dat is een zeer gevaarlijke houding."

Minder lang blazen

De nieuwe toestellen zorgen ook voor meer gebruiksvriendelijkheid, want je moet een lager volume blazen. "Vandaag moet je als automobilist in staat zijn om 1,9 liter lucht uit te ademen. Wie dat niet lukt, moet een bloedstaal afstaan", weet VRTNWS.

"Bij de nieuwe toestellen is 'maximaal' uitademen voldoende, met een minimum van 1,2 liter, zo staat opgetekend in het voorstel."