Verandering op komst voor wie met speedpedelec rijdt

door: MRO
Speedpedelec
Afbeelding bron: Photonews

Steeds meer mensen rijden met een speedpedelec, maar er gebeuren ook steeds meer ongevallen waarin een speedpedelec betrokken is. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigt een verandering aan.

Wie met een speedpedelec wil rijden, moet daarvoor een rijbewijs AM of A halen, tenzij men al in het bezit is van een rijbewijs B. Het behalen van een rijbewijs AM zal vanaf 1 oktober behaald kunnen worden met zowel een bromfiets als een speedpedelec.

"Door de opmars van de speedpedelec is het belangrijk dat ook de examinering wordt aangepast zodat het rijbewijs AM kan behaald worden met zowel een bromfiets als een speedpedelec", aldus Lydia Peeters.

Er waren begin 2023 65.650 ingeschreven speedpedelecs. In 2022 vonden in Vlaanderen 538 ongevallen plaats met een speedpedelec. 

“Hoewel de speedpedelec een geweldig vervoersmiddel is, kunnen we niet blind zijn voor de ongevallencijfers. 538 ongevallen vorig jaar: dat zijn geen cijfers om licht over te gaan. Elke maatregel die we hieromtrent gaan nemen, is gericht op meer verkeersveiligheid", besluit Peeters.