Ben Weyts beslist over aanwezigheid stadion supporters

door: SLO
Gazet van Antwerpen
Video bron: Gazet van Antwerpen

Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is overeengekomen met de profclubs dat straks enkel de thuissuporters welkom zullen zijn in de stadions. Maar hier zijn uiteraard enkele voorwaarden aan verbonden. 

De Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, zette zich met Vlaams sportminister Ben Weyts aan tafel, met nu als resultaat een gedetailleerd protocol voor de voetbal. Zo kunnen de clubs in eerste en tweede klasse straks opnieuw enkele honderden en in heel grote stadions misschien zelfs een paar duizend supporters verwelkomen.

De Veiligheidsraad besliste dat evenementen in openlucht vanaf 1 september weer mogen worden bijgewoond door maximaal 400 mensen. Op maat van onder meer de voetbalclubs is dus een uitzonderingsclausule voorzien: die mogen meer dan 400 mensen ontvangen, als ze kunnen aantonen dat dit kan in de meest veilige omstandigheden.

Zo zullen er ook enkele maatregelen worden genomen: De supporters worden opgesplitst in verschillende groepen, die elk verplicht op een apart tijdstip aan het stadion moeten verzamelen. Op die manier wordt een grote volkstoeloop kort voor de wedstrijd vermeden.

Ook het dragen van een mondmasker gedurende de hele wedstrijd is verplicht. Supporters mogen hun plaats alleen verlaten voor een sanitaire stop. Per gezelschap of bubbel mag maar één iemand drinken of eten gaan halen.