FIFA wil schoon schip maken in wereld van voetbalmakelaars, maar die reageren furieus en dreigen met gerechtelijke stappen

door: CDC
fifa
Afbeelding bron: Photonews

Voetbalschandalen in onder meer België, Portugal en Italië waar louche makelaars een grote rol spelen doen de FIFA werk maken van hervormingen. Maar de makelaars bijten van zich af.

De wereldvoetbalorganisatie wil dat vanaf 1 juli 2022 verhinderen dat makelaars, familieleden of andere vertegenwoordigers van spelers nog zo'n astronomische bedragen kunnen verdienen als nu. Momenteel raadt de FIFA een commissie van 3% aan, maar in feite bestaat er geen limiet. 

De FIFA heeft vandaag geen echte legale controle op de lonen van de makelaars en kan ook niet tussenkomen bij conflicten tussen spelers en clubs. Dat wil het oplossen door de oprichting van een nieuwe organisatie, Clearing House, waarlangs àlle betalingen zouden passeren. 

De makelaars die vandaag enorme bedragen verdienen verzetten zich hiertegen. Enkele van hen plannen dan ook om naar de rechtbank te stappen. Volgens hen zijn de plannen van de FIFA in strijd met de Europese wetten rond vrij verkeer van kapitaal en van diensten. Mogelijk maken ze nu extra veel transfers deze winter, om nog snel te kunnen cashen.