Nieuwe competitieformule voor het Belgisch voetbal?

door: CDC
voetbalsupporter
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Experts van Twenty First Group (TFG) hebben een nieuw plan op tafel gelegd om de Belgische voetbalcompetitie te organiseren. In dat plan zitten enkele fameuze wijzigingen voor ons vaderlands voetbal, aldus Het Laatste Nieuws.  

Tot het seizoen 2022-2023 zijn er 18 clubs actief in de 1e klasse A. Wat er daarna gebeurt ligt nog open. De experts van TFG vinden zoals zovelen dat 18 eersteklassers te veel is voor een land met 11 miljoen inwoners. Ze willen het aantal ploegen herleiden tot 12. In de tweede klasse zou er dan plaats zijn voor 14 ploegen. 

Wel wil men de play-offs behouden, mits serieuze wijzigingen. Ze zouden het doen met drie poules. Als eerste zouden er Championship Play-offs zijn. Met 8 clubs en zonder puntenhalvering. Dan zijn er ook nog de Promotion Play-offs met de laatste 4 uit 1A en de eerste 4 uit 1B. Zij zouden allemaal beginnen met nul punten. De top 4 gaat het jaar erop naar 1A en de laatste 4 naar 1B. Als laatste zijn er de Professional Play-offs, met behoud van punten en waar de laatste 2 degraderen naar het amateurvoetbal. 

De formule zou de Belgische competitie de 6e sterkste van Europa moeten kunnen maken. De eerste klasse zou opgewaardeerd worden door de hogere inzet en ook de tweede klasse zou opnieuw leven ingeblazen worden op die manier. De tv-rechten zouden gelijker verdeeld worden en er is meer kans op promotie, wat de kleintjes zou moeten overtuigen. Tegelijkertijd zullen de kleintjes ook veel minder topclubs over de vloer krijgen. 

Download nu de gratis app van Redactie24