Ophef rond plannen nieuw stadion Club Brugge: "Hardnekkige laatkomers riskeren stadionverbod"

door: CDC
stadion club brugge

Het nieuwe stadion van Club Brugge doet nog maar eens heel wat stof opwaaien. Deze keer springt het mobiliteitsplan in het oog.

De nieuwe voetbaltempel van Club Brugge zal een pak meer mensen kunnen ontvangen. Het stadion zal de helft groter zijn met plaats voor meer dan 40.000 bezoekers. Bovendien willen de stad en de club dat die minder met de wagen komen, zo hebben de buurtbewoners minder overlast.

Daarom werd er een opvallend mobiliteitsplan uitgedokterd. Het is een lijvig werk van meer dan 100 pagina's, zo weet Het Laatste Nieuws. En het bevat enkele opvallende bepalingen. In plaats van de huidige 70% bezoekers met een wagen, wil men in de toekomst slechts 32% halen. Het aantal fietsers wil men verdubbelen. 

Om dat af te dwingen komt er een uitgebreid systeem waarbij fans bij de aankoop van hun ticket zullen moeten kiezen hoe ze zich verplaatsen naar het stadion. Een unicum. Hoe meer mensen er in een wagen zitten, hoe dichter men zal mogen parkeren. Mensen die ver staan krijgen een shuttlebus. Ook zijn er nog supportersbussen en het openbaar vervoer.

Daarnaast zal elke supporter ook moeten aangeven om hoe laat die zich zal aanmelden in het stadion. Er komt een systeem met tijdssloten. De bedoeling is om het inkomend verkeer te spreiden. En daar blijkt men streng te zullen optreden. Wie te laat is, mag niet meer binnen.

Meer nog, de verantwoordingsnota bij het milieu-effectenrapport gaat zelfs bijzonder ver. ''Bij herhaaldelijke inbreuken kan dit zelfs permanent worden." Een stadionverbod voor chronische laatkomers dus. Het is maar de vraag of Club het zo ver zal drijven.