Ex-renners schetsen vernietigend beeld van Team DSM

door: CDC
tiejs benoot
Afbeelding bron: Photonews

Het vertrek van Tiesj Benoot en Ilan Van Wilder bij Team DSM past in een rij van heel wat renners die de ploeg vroegtijdig de rug toekeren. Sporza onderzocht hoe dit komt.

Team DSM staat gekend omwille van de wetenschappelijke benadering van het wielrennen. Alles wordt zo gestandaardiseerd en de trainingen staan helemaal op punt. De protocollen worden zeer strak opgevolgd en strenge regels leiden alles in goede banen.

Maar die regels worden in het team te streng gehanteerd, zo vinden de ex-renners. Tot op het belachelijke af. Renners krijgen er bijvoorbeeld een uitbrander wanneer ze hun handschoenen of pet niet dragen op de meest onzinnige momenten. Zelfs een zadel aanpassen kan niet zomaar.

Erger: ook de medische begeleiding wordt er zo strak gevoerd. Alles moet intern gebeuren zonder discussie, zelfs wanneer er een externe tegenexpertise is. Zo bleek Zico Waeytens met een een maagbacterie en een maagzweer te zitten, maar weigerde Team DSM antibiotica voor hem. Hij moest eerst nog een koers rijden, waardoor Waeytens een heel jaar verloor met zijn ziekte.