Hadden de rollen omgekeerd moeten zijn op EK? José De Cauwer is duidelijk

door: BVDO
Arnaud De Lie
Afbeelding bron: Photonews

Wout van Aert sprintte op het EK naar een zilveren medaille. Arnaud De Lie offerde zich op voor Van Aert, maar moest dat wel?

In de slotkilometers van het EK op de weg liet het pelotonnetje met Van Aert en De Lie de Fransman Christophe Laporte alleen wegrijden. Een ferme inspanning van Arnaud De Lie bracht Wout van Aert in de slotmeters helemaal in stelling, maar de renner van Jumbo Visma kon zijn ploegmaat niet meer verschalken.

Hadden de rollen niet omgekeerd moeten zijn? En moest Van Aert de sprint aangetrokken hebben voor Arnaud De Lie?

“Achteraf zou je ja zeggen”, vertelt Karl Vannieuwkerke bij Sporza. “De stijl van Arnaud De Lie op zo'n klim geeft ook een vertekend beeld. Het lijkt alsof hij geen overschot meer heeft. Bij de rest lijkt het vlotter te gaan. Maar als je ziet wat hij dan doet in de achtervolging, was hij misschien wel de beste Belg in koers.”

Ook José De Cauwer weet het niet helemaal. “Hoe meer koersen we van De Lie gaan zien, hoe meer we overtuigd gaan raken. Je hebt dan ook het verhaal tussen Van Aert en De Lie. Wout van Aert is in die groep nog de kopman. Het is dan ook logisch dat De Lie zich onderdanig opstelt en nog niet durft. Achteraf bekeken, wat altijd makkelijk is, zou je zeggen: draai de rollen om.”

Al speelde er nog wat anders mee. “Het ploegenspel speelt ook wel een beetje. Als Van Aert achter Laporte rijdt en De Lie wint, blijft Jumbo Visma met lege handen achter”, voegt Vannieuwkerke eraan toe.

“Het is ook de meest logische keuze”, repliceert De Cauwer. “Je kan nooit verlangen dat een ploegmakker achter een ploegmakker rijdt. De Lie zat in de tang, maar dat is nu eenmaal zo.”