Nathan Van Hooydonck waarschuwt andere renners na hartstilstand: "Dat is niet gezond"

door: JDH
Nathan Van Hooydonck
Afbeelding bron: Photonews

Nathan Van Hooydonck moest anderhalve maand geleden een punt zetten achter zijn carrière door hartproblemen. Ondertussen kent hij ook de oorzaak. 

Van Hooydonck kreeg tijdens een autorit een hartstilstand en kreeg een defibrillator ingepland. Daardoor is een terugkeer in het peloton onmogelijk. Van Hooydonck weet nu ook de oorzaak van zijn hartstilstand. 

"Mijn rechterhartkamer is te groot", zegt Van Hooydonck bij NOS. "Daardoor is er een hartritmestoornis ontstaan. In december was er tijdens een controle nog niets te zien, maar het is snel achteruit gegaan."

Wat de oorzaak van die vergroting van zijn hartkamer is, is voor zowel cardiologen als Van Hooydonck zelf een raadsel. Heeft hij te hard getraind of ligt de oorzaak toch anders? Van Hooydonck heeft alleszins een mogelijke oorzaak. 

"De finales worden vroeger opengebroken. Terwijl we vroeger twee uur op de limiet reden, is dat nu drie uur. In soms loodzware omstandigheden, dat is niet gezond." Er zouden dus ook nog andere renners met hetzelfde probleem zitten.