Vermoedens van doping in de Ronde van Frankrijk

door: CDC
tour de france
Afbeelding bron: Photonews

Vermoedens van een nieuw dopingschandaal in het wielrennen steken de kop op. Het WADA heeft ernstige vragen bij het gebruik van een geneesmiddel.

Enkele wielrenners zouden gebruik maken van tizanidine. Dat is een geneesmiddel dat helpt tegen spierkrampen. Vooral mensen die leiden aan hersenbeschadiging, multiple sclerose (MS) of amyotrofe lateraalsclerose (ALS) gebruiken het normaal.

De Franse politie deed onderzoek naar het gebruik hiervan bij wielrenners en trof raak. De politie heeft dit gedaan in "een internationale wielerronde van drie weken in Frankrijk" - de Tour dus. Iedereen vermoedt dat het om Bahrain-Victorious gaat. De politie vond ook meerdere verpakkingen Tizanidine  in de kamer van de arts van het team.

Tizanidine is geen verboden middel maar is ook niet vrij te verkrijgen. Het WADA zal nu moeten achterhalen welke invloed het geneesmiddel heeft op sporters en of het gebruik legitiem is. Op het eerste gezicht lijkt het middel wel gevaarlijk. Bij langer gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, zoals hoge bloeddruk, spierkrampen en hartkloppingen. Ook kan spasticiteit tijdelijk verergeren.

Tags doping