Nu oppassen voor deze oplichting: "Ze benaderen je ook via WhatsApp en Telegram"

door: STS
laptop e-mail phishing
Afbeelding bron: pexels

Safeonweb en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten willen mensen waarschuwen. Het is opletten voor beleggingsfraude.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, kortweg FSMA, zegt de voorbije weken klachten te hebben ontvangen van consumenten over nieuwe tradingplatformen die actief zijn op de Belgische markt en frauduleus zijn.

Slachtoffers worden gelokt via nepadvertenties op sociale media of online videoplatformen, en soms ook via mobiele applicaties. "In deze nepadvertenties heeft een (bekende) persoon het vaak over een methode of project om snel rijk te worden", zegt de FSMA.

"Na het klikken op de advertentie of het downloaden van de mobiele applicatie en het invullen van contactgegevens, worden de slachtoffers doorgaans snel opgebeld door de oplichters met een concreet beleggingsvoorstel."

WhatsApp en Telegram

"Andere tradingplatformen treden in contact met consumenten via datingapps en nepaccounts op sociale media. Veel tradingplatformen gebruiken hiernaast groepen op WhatsApp en Telegram.

"De oplichters proberen slachtoffers bovendien te overtuigen om steeds grotere sommen te beleggen. Zij beweren dat slechts één bijkomende betaling nodig is om hun gelden vrij te krijgen. Dit is een techniek om nog meer geld af te troggelen van hun slachtoffers."

Slachtoffers horen na een tijdje niets meer van het platform waarbij ze geld hebben belegd. En het overgemaakte bedrag zijn ze kwijt.

Volg Redactie24 nu op Instagram