Jelle Cleymans openhartig over zijn huidaandoening: "Echt overal"

door: LHX
Afbeelding bron: Photonews

Al van zijn 8 jaar heeft Jelle Cleymans de huidaandoening psoriasis. Als kind had hij er weinig last van, maar naarmate hij ouder werd, worstelde hij er wel mee.

“Ik had vroeger als kind van acht een heel grote vlek in mijn gezicht”, vertelt Jelle Cleymans in de podcast ‘De spiegel’. “Met schilfers, als daar wat zweet mee gemoeid is, wordt dat rood…” Toch schaamde hij zich er nooit voor en verklaarde hij het altijd aan zijn leeftijdsgenoten.

Later werd dat wel anders. “Er zijn momenten geweest waarop ik dat zó fel had…”, herinnert hij zich. Hij had namelijk de ‘druppelvorm’ van psoriasis: het kwam voor over zijn hele lichaam. “Dat gaat van voetzolen tot schenen, knieën, dijen, poep, alles. Ik ga het allemaal niet benoemen, maar lees tussen de regels: echt overal.”

Inmiddels is hij er al zes jaar volledig van verlost, met behulp van een medicijn. “Dat is zó duur dat dat pas wordt terugbetaald eens je een heel parcours van bepaalde medicijnen hebt doorlopen. Pas als die allemaal niet werken, kom je in aanmerking”, klinkt het.