Russisch schip bespioneert ons: "Dit is gevaarlijk, stel dat onze gasleiding wordt gesaboteerd"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Vincent Van Quickenborne maakt zich ernstige zorgen nu een Russisch spionageschip is opgedoken in de Noordzee.

Het schip werd half november 2022 opgemerkt, ondanks dat het zonder het verplichte AIS voer, een systeem dat de identiteit van schepen kenbaar maakt.

Mogelijk had het schip de bedoeling om gevoelige infrastructuur in kaart te brengen, zoals windmolenparken, onderzeese gasleidingen en kabels voor communicatie en dataverkeer.

"Dit is gevaarlijk", reageerde minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op VTM.

"Als je kijkt wat er gebeurd is met de Nord Stream 1-gasleiding, een belangrijke leiding die gesaboteerd werd... Als hetzelfde zou gebeuren in ons land - en we rekenen natuurlijk heel sterk op hernieuwbare energie, wind op zee is voor ons zeer belangrijk - dan wordt het natuurlijk gevaarlijk."

"Stel dat gasleidingen worden gesaboteerd, dat onze gastoevoer vanuit Noorwegen naar België wordt afgesneden, dan komen we in de problemen. We moeten dat koste wat kost vermijden."

"We trokken vorig jaar al budget uit voor nieuwe state-of-the-art software om verdachte activiteiten in onze Noordzee beter te detecteren en op te volgen", vervolgt de minister in een persbericht.

"Sinds 1 januari is de nieuwe wet Maritieme Beveiliging van kracht. Die laat onder meer toe om camerabewaking te voorzien op zee, met name op de windmolens, waar dit verdachte schip bijzondere aandacht voor leek te hebben."

Installeer nu de gratis app van Redactie24