Gwendolyn Rutten in de clinch met voormalige Big Brother-ster

door: STS
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Jeroen Denaeghel, Big Brother-deelnemer van het eerste uur en tegenwoordig woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos, hebben een felle discussie gevoerd op sociale media.

Rutten schreef op Twitter: "Wat als… het 'volle' stikstofbad geen Vlaams maar een Belgisch bad zou zijn? Als we de ruimte van het hele land, in dit geval Wallonië, zouden meerekenen - hoe zou het 'bad' er dan uitzien? Bestaat zo’n wetenschappelijke oefening?"

Denaeghel antwoordde: "U bent duidelijk niet vertrouwd met de Natura2000-richtlijnen. Dit stikstofprobleem gaat over het beschermen van kwetsbare natuurgebieden, habitattypes met elk een verschillende kritische drempelwaarde. Spreiding van stikstof is geen oplossing. En hoe zou je dat trouwens praktisch doen?"

Rutten: "U bent duidelijk niet vertrouwd met de inhoud van het dossier dat zowel gaat over cumulatieve depositie als individuele. Ik herhaal trouwens: u bent ‘civil servant’. Verkozenen maken keuzes. U zou loyaal moeten uitvoeren."

Denaeghel: "De impact van de stikstofdepositie op de natuur is meestal gerelateerd tot een specifieke speciale beschermingszone, verspreiden over België’ is dus geen oplossing. En wat voer ik juist niet loyaal uit?"

Rutten: "Er is (nog) geen akkoord, maar dat weet u natuurlijk. In uw antwoord klopt het woord meestal, maar zoals u de Pas-aanpak kent, zijn cumulatieve effecten een substantieel onderdeel van die aanpak. Vandaar de vraag. Bovendien hebben volksvertegenwoordigers vrijheid van spreken."

Denaeghel: "Waar zeg ik dat u geen vrijheid van spreken hebt? Dat hebben we toch allemaal, niet?"

Rutten: "Als Vlaams civil servant is het onkies om mij - ten onterechte - publieke verwijten te maken over waar ik mee vertrouwd zou zijn of niet. U bent voor dit soort uitlatingen al op de vingers getikt wegens deontologisch ongepast. Ieder zijn/haar rol. Over andere zaken hoor ik u graag."

Denaeghel: "Verwijten? Dat doe ik toch niet? Ik mag toch als ANB’er en bio-ingenieur mijn expertise laten spreken als ik vaststel dat u in het stikstofdossier uitspraken doet die niet stroken met de realiteit op het terrein en ons Natura2000-beleid? Ik vind dit eerlijk gezegd mijn taak."