Allicht ook derde prik want vaccins zijn al besteld: Pierre Van Damme geeft meer uitleg

door: PMN
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

De kans bestaat dat we dit jaar nog een derde prik moeten laten zetten. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UA), ook lid van de vaccinatietaskforce, staat daar niet helemaal weigerachtig tegenover.

In ons land lopen er momenteel studies waarbij de meerwaarde van de zogenaamde ‘boostervaccins’ in kaart worden gebracht. “Zowel bij risicogroepen, kankerpatiënten als gezonde mensen wordt er getest wat het effect is van een herhalingsvaccinatie, vier tot zes maanden na de tweede prik. Dat doen we voor de vaccins van de verschillende merken”, legt Van Damme uit in ‘Het Laatste Nieuws’.

In september valt de beslissing, maar de vaccins zijn wel al besteld. Pfizer beweert dat zo’n boostervaccin het aantal anti-lichamen tegen de deltavariant doet vervijfvoudigen bij 18- tot 55-jarigen.

De beslissing zal ook gevolgen hebben voor de vaccinatiecentra in ons land. Op dit moment wordt er al nagedacht over de sluiting van de vaccinatiecentra.

“In totaal mogen 35 van de 95 vaccinatiecentra dicht. Maar tot 15 oktober moet er per eerstelijnszone minstens één openblijven”, wil het Rode Kruis daarover kwijt.