Duizenden studenten feesten in Brussel, Gent en Leuven: “Een middelvinger naar...”

door: BVDO
Samenscholing Leuven Twitter
Afbeelding bron: Twitter

Het Sint-Pietersplein in Leuven, het stadspark in Leuven en Terkamerenbos in Brussel. Duizenden jongeren hebben er woensdagmiddag en -avond gefeest, met muziek en bakken bier.

In Gent daagden ongeveer duizend studenten op aan het Sint-Pietersplein. Er brak spontaan een groot feest los met muziek en drank. Toen de politie arriveerde liep iedereen weg. Ook in het stadspark in Leuven waren dezelfde taferelen te zien.

In Brussel was het nog veel erger. In Terkamerenbos kwam een gigantische massa jongeren samen en ook daar werd er duchtig gefeest. Zelfde beelden kwamen ook uit universiteitsstad Louvain-La-Neuve.

Volgens viroloog Marc Van Ranst bewijzen dergelijke gebeurtenissen dat een avondklok hard nodig blijft en is dit een middelvinger naar iedereen die de regels respecteert. “Je zou kunnen zeggen: ‘ze weten niet waarmee ze bezig zijn’, maar dat weten ze dus wel degelijk”, zegt Van Ranst aan HLN. “Ik schipper nog enigszins tussen begrip en onbegrip: ja, jongeren hebben het moeilijk, uiteraard. Maar er heerst bij me nu toch vooral onbegrip: dit is een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert.”

Dergelijke toestanden kunnen geen toeval zijn, dit lijkt op een goed georganiseerd evenement maar wie daar achter zit is op dit moment onduidelijk.