Frank Vandenbroucke geeft toe: “We hebben een fout gemaakt”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft bij RTBF toegegeven dat bij de procedure voor het kopen van de coronavaccins te weinig controle werd uitgeoefend op de haalbaarheid van de productie.

Op de RTBF heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toegegeven dat de regeringsleiders fout zaten met hun planning voor de vaccinatie. "We handelen niet blindelings, maar we moeten toegeven dat we op Europees niveau te optimistisch zijn geweest of dat we AstraZeneca's al te optimistische beloften hebben geloofd zonder zijn productiecapaciteiten echt grondig te controleren”, zei hij.

Fouten waaruit geleerd moet worden, maar de gevolgen zijn er wel. “En hier geloof ik dat Europa van zijn fouten moet leren. Wat er gebeurde was dat we een contract tekenden en tegen onszelf zeiden dat, aangezien het contract er was, de industrie tijdig zou gaan produceren.”

En nu blijkt dat dit helemaal niet zo is. “Maar in deze wereld van vaccins moeten wij als overheidsinstantie ook onmiddellijk nagaan of de industrie daartoe in staat is en dat is wat er ontbrak. We geloofden AstraZeneca op hun erewoord."