AstraZeneca roept coronavaccins terug: Steven Van Gucht reageert

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca heeft een verrassend besluit genomen. Het roept wereldwijd zijn coronavaccins terug.

AstraZeneca was naast Pfizer, Johnson & Johnson en Moderna een van de bedrijven die een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelden. Een uitzonderlijke bijwerking van dit vaccin was dat je er een trombose (bloedklonter) door kon ontwikkelen in de longen of in de hersenen.

"Volgens onafhankelijke schattingen heeft het vaccin alleen al in het eerste jaar ruim 6,5 miljoen levens gered en werden er wereldwijd ruim drie miljard doses toegediend", citeert de Nederlandse openbare omroep uit een verklaring van AstraZeneca.

Afweging maken

Dat maakte het het risico waard, zegt viroloog Steven Van Gucht. "Klinische studies werken met een testgroep van 20.000 tot 30.000 deelnemers. Een bijwerking zoals TTS (trombose met trombocytopenie syndroom) die maar opduikt in één op de 50.000 personen, glipt zo door de mazen van het net. Dat is een afweging die we moesten maken", vertelde Van Gucht aan HLN.

"Controleorganen zoals het Europees Geneesmiddelenbureau houden rekening met dat risico. Gezien de enorme voordelen die ook het vaccin van AstraZeneca ons bood, vind ik die keuze vandaag nog altijd verdedigbaar."