Geert Molenberghs legt uit waarom er zelfs in maart nauwelijks versoepelingen komen

door: BVDO
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Het ziet er niet goed uit voor een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen. Biostatisticus Geert Molenberghs legt uit waarom we geen illusies moeten maken voor de maand maart.

De cijfers gaan nochtans de goede richting uit, maar volgens biostatisticus Geert Molenberghs van de UHasselt en KU Leuven is er één grote boosdoener in het spel. “De evolutie van de cijfers is gunstig, maar tegelijkertijd rolt de Britse variant zich meer en meer uit”, klinkt het bij Molenberghs aan HLN.

Op dit moment is 50 procent van de nieuwe besmettingen te wijten aan de Britse variant. “Maar dat gaat nu snel oplopen. We verwachten dat het naar het einde van de maand maart toe naar tachtig procent gaat. Begin april quasi honderd procent.”

Versoepelingen lijken dan ook zo goed als onmogelijk de komende maanden. Molenberghs verwijst naar de situatie in Ierland en Portugal. Als er versoepelingen komen, zal dat iets heel kleins zijn. “Enige voorzichtigheid is toch geboden, maar alles hangt af van de cijfers en hoe we daarmee omgaan.”