Marc Van Ranst ergert zich: "Zij vonden op café gaan belangrijker dan doden voorkomen"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken. Hij is scherp voor "onzinmaatregelen" die getroffen werden, maar wijst erop andere coronamaatregelen vele levens gered hebben.

In een interview met Humo blikt Van Ranst terug op de periode van de pandemie, tijdens dewelke ons leven grondig op zijn kop werd gezet. Er ging een virus rond, er werden maatregelen ingevoerd en we kregen zelfs met lockdowns te maken.

Van Ranst wijst erop dat er landen waren die strenger optraden dan België en noemt landen als China, Frankrijk en Spanje op. "In vergelijking daarmee hebben we in België een relatief milde lockdown gehad", stelt Van Ranst in het weekblad. "Overal elders in Europa waren de scholen ook vaker dicht. Je kunt niet zeggen dat we overdreven hebben."

De maatregelen waren belangrijk om de verspreiding van het virus - en de dodentol - te beperken. "Zonder maatregelen waren er wereldwijd dertig miljoen geregistreerde doden in plaats van zeven miljoen. Wie echt heel egoïstisch in het leven staat, vindt het uiteraard belangrijker om op café te kunnen gaan dan een vijf keer hoger dodental te voorkomen."

De viroloog geeft wel toe dat er een aantal "onzinmaatregelen" bedacht werden. Hij denkt daarbij aan mensen die niet op een bankje mochten zitten. "Achteraf gezien hadden we ons daar feller tegen moeten uitspreken", zegt Van Ranst.