Geert Molenberghs waarschuwt: "Het virus is niet verzwakt"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Dagelijks worden we geconfronteerd met stijgende coronacijfers. Er moet dringend ingegrepen worden, volgens experten. Biostatisticus Geert Molenberghs benadrukt dat het virus niet verzwakt is en stelt dat er sowieso moet worden ingegrepen.

“Er moet sowieso ingegrepen worden. Dat betekent dat risicovolle activiteiten met teveel en te uitgebreid nauw sociaal contact echt zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Het kan niet anders op dit ogenblik”, licht Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) toe aan Redactie24.

Oproep van minister Vandenbroucke

“De minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, heeft er gisteren op tv al op gewezen dat we nu, zelfs voor de nieuwe maatregelen genomen worden, onze contacten moeten terugbrengen tot slechts enkele mensen.”

“Daarnaast zijn er nog de illegale huisfeestjes die verboden zijn, maar moeilijk te controleren. Er moet gewerkt worden aan de communicatie bij mensen van de verschillende gemeenschappen waaronder ook de jongeren, om zich te houden aan de afspraken. Dit zijn gebeurtenissen waar heel snel heel veel overdrachten kunnen gebeuren.”

Virus is niet verzwakt

“Deze zomer werd er gesuggereerd dat het virus verzwakt zou zijn, maar dat is niet het geval. In de labo’s blijft men zien dat het virus nog steeds dezelfde eigenschappen heeft. Bij de mensen die in de kliniek opgenomen worden en aan de beademing moeten, zien de artsen nog hetzelfde ziektebeeld.”

“Als er strengere maatregelen genomen worden en mensen volgen die maatregelen op, dan kunnen we dat snel zien in de cijfers en kan het ook snel de goede kant opgaan.”