“Goed opletten want anders gaan we ons klaarmaken voor de derde golf”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De druk op de ziekenhuizen is zo groot dat ons land opnieuw in lockdown moest. Steven Van Gucht waarschuwt dat er zeer bedachtzaam zal moeten worden omgegaan met versoepelingen om een derde coronagolf te vermijden.

“Wanneer de cijfers opnieuw dalen, zal de roep groot worden om heel wat activiteiten te heropenen, denk aan horeca, evenementen en winkels. We gaan daar heel goed mee moeten opletten want als we dat onbesuisd doen, gaan we ons klaarmaken voor de derde golf", waarschuwt Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

“De periode januari-februari, wanneer we Kerstmis en Nieuwjaar hebben gehad, is een risico. Als we dan niet voorzichtig zijn, dan kunnen de kiemen worden gelegd voor een derde golf. Ik denk dat op de kortere termijn, in de winter, het virus druk gaat blijven zetten.”

Vaccin

“Het beste perspectief komt nadien, als het voorjaar komt. Als alles goed gaat, komen de eerste vaccins op grote schaal mogelijk vanaf maart op de markt en dan kunnen we mensen met verhoogd risico vaccineren.”

“Op termijn kunnen we dan de rest van de bevolking vaccineren en daarmee gaan we het probleem niet oplossen, het virus gaat niet verdwijnen, maar we gaan het veel beter kunnen controleren.”