Heel veel onduidelijkheid over vaccinatie bij zwangere vrouwen: “Toch wel, het kan”

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Photonews

De Hoge Gezondheidsraad herhaalde afgelopen maand haar advies van december van vorig jaar. Een coronavaccin wordt afgeraden bij zwangere vrouwen. Pierre Van Damme ziet dat anders.

Het advies was duidelijk. "Gezien het gebrek aan specifieke gegevens beveelt de Hoge Gezondheidsraad momenteel geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen. Het kan echter op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie", klonk het.

Epidemioloog Pierre Van Damme laat echter een ander geluid horen. "Toch wel, het kan”, zei Van Damme in Terzake. "De Hoge Gezondheidsraad heeft heel duidelijk gezegd dat er een aantal gegevens zijn en dat ze meer gegevens willen om het systematisch te doen.”

Zeker in specifieke gevallen is een vaccinatie zelfs aan te raden. “Als we te maken hebben met een zwangere die een risicopatiënt is of die in de gezondheidszorg werkt, gaan we haar gerust laten vaccineren. Dat is heel belangrijk."

Er zijn op dit moment heel wat vragen rond het coronavaccin en zwangerschap. Zo gaan er stemmen op dat het vaccin de vruchtbaarheid niet ten goede zou komen, al is er daar nog geen of onvoldoende onderzoek naar gebeurd.