Marc Van Ranst merkt enkele opvallende zaken op bij de Belgische bevolking

door: WVDS
Marc Van Ranst viroloog
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst heeft de Belgen ingewijd in de leer van de virologie, hoewel niemand van ons ooit dacht er ooit van dichtbij mee te maken te krijgen. Hij vindt het opmerkelijk dat mensen er bij de bakker over praten.

“Wat ik merk is dat Belgen een heel groot aanpassingsvermogen hebben. In maart hebben wij bijvoorbeeld op een week tijd afgeleerd om handen te geven. Op een week tijd droeg iedereen een masker", zegt viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) aan Redactie24.

“Dat aanpassingsvermogen en die flexibiliteit heb ik gezien. Niet zonder wat gemor en discussie, maar uiteindelijk gebeurt het wel. Dus de verantwoordelijkheidszin bij het overgrote deel van de bevolking inclusief de jongeren is zeer groot.” 

“Je hebt natuurlijk een beperkt percentage die niet mee zijn of die de maatregelen willes nilles willen overtreden, maar dat is een kleine minderheid. Die minderheid heeft wel een impact. Zij kunnen het wel verknallen voor het overgrote deel.”

Belgen bij de meest geïnformeerde bevolking

“We zijn nu vele maanden bezig met informatie geven en ik denk dat onze Belgische bevolking één van de meest geïnformeerde is. Mensen zijn mee en begrijpen heel veel dingen wel. Je hoort nu bij de bakker praten over examenvragen van virologie of epidemiologie. Dat is toch bijzonder opmerkelijk.”

“Het nadeel is dat iedereen zich wel een mening vormt. Dat is zoals bij de voetbal, iedereen is bondscoach. Het voordeel is dat heel veel mensen de basisinformatie wel hebben en ook meedenken", besluit Marc Van Ranst.