Marc Van Ranst wil belangrijke boodschap kwijt over mondmaskers

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Op het openbaar vervoer blijft een mondmasker nog altijd verplicht en voor viroloog Marc Van Ranst is dat een bittere noodzaak.

Sommige mensen begrijpen niet dat je op het openbaar vervoer een mondmasker moet blijven dragen, terwijl dat op café en restaurant of in een discotheek helemaal niet meer nodig is.

Volgens Marc Van Ranst is er een groot verschil en is er wel degelijk iets veranderd in cafés en restaurants. Op die plekken wordt de luchtkwaliteit grondig gecontroleerd.

Op het openbaar vervoer is dat een ander paar mouwen. “Zelf pendel ik bijna dagelijks met de bus van het station van Leuven naar de campus in Gasthuisberg. Dat is een rit van 9 minuten."

"Met mijn eigen CO2-meter heb ik vastgesteld dat de CO2-concentratie tijdens die korte rit oploopt tot bijna 2.500 ppm. Dat is veel meer dan de veilig geachte limiet van 900 ppm”, zegt Van Ranst aan de VRT.

Voor Marc Van Ranst is de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer, ook al is dat vervelend, nog altijd een goede zaak. Op treinen, zeker buiten de spits, zal je niet snel hoge waarden hebben, maar is het toch beter voorkomen dan genezen.

Lees het nieuws met de gratis app van Redactie24