Ook kinderen vaccineren? Geert Molenberghs heeft boodschap voor ongeruste ouders

door: WVDS
vaccinatie bij kind
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het Overlegcomité wacht de nodige adviezen af om te starten met vaccinatie van kinderen vanaf 5 jaar. Professor Geert Molenberghs stelt ongeruste ouders alvast gerust.

Voor de 5 tot 11-jarigen zal de vaccinatie zo snel mogelijk opgestart worden, indien gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap en op vrijwillige basis.

“De kinderen krijgen een lagere dosis dan volwassenen. En we zien dat de vaccinatie in de groep van 12 tot 17 heel goed verlopen is. De studies laten ook een zeer grote veiligheid van het vaccin zien bij de groep van 5 tot 11", zegt Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

Ouders hoeven zich volgens Molenberghs niet ongerust zijn om hun kinderen te laten vaccineren. “Het fake news daarover kan je niet bijhouden. Een vaccin is een biologisch product en geen chemisch product.” 

“Dat stimuleert je immuniteit. En je immuniteit reageert constant op allerlei zaken. Je kan je beter afvragen: ‘wat zijn de gevolgen van de blootstelling aan het virus’, want die gevolgen zijn vaak groter omdat het virus een zwaar ziektebeeld kan geven.”

“De bedoeling van een vaccin is om uw immuniteit te stimuleren zonder een zwaar ziektebeeld te geven. Het is een veilige manier om je te wapenen tegen het virus. In alle eerlijkheid twijfel ik niet aan de veiligheid van de vaccins.”

“Een vaccin moet op Europees niveau eerst goedgekeurd worden, daarna vragen de ministers van Volksgezondheid een advies vragen aan de Hoge Gezondheidsraad.” 

“Op basis van dat advies kan men het toestaan en dan is het aan de regio’s bijvoorbeeld Vlaanderen om het toe te staan of er campagne voor te voeren. Maar ik denk dat het pas eerder iets zal zijn voor 2022.”