Opnieuw strengere maatregelen of lockdown? "We moeten daar niet flauw over doen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers blijven de verkeerde kant opgaan. In verschillende Europese landen worden maatregelen verstrengd en zijn er lokaal lockdowns. Steven Van Gucht zegt dat wij daar ook in België rekening mee moeten houden.

"Ik denk dat dit bij ons in de toekomst zeker en vast kan gebeuren, we moeten daar niet flauw over doen. De feiten zullen ons op een gegeven moment mogelijk verplichten daartoe", aldus Steven Van Gucht bij Redactie24.

“Als blijkt dat je met de huidige maatregelen niet de impact hebt die je wil, dan gaan de cijfers stijgen. Op een gegeven moment gaan de ziekenhuizen aan de alarmbel trekken en dan ga je moeten ingrijpen. Als het kan lokaal, maar dit virus zit overal. Brussel is veel meer getroffen dan andere gebieden, maar het virus duikt overal op.”

“Er zijn al noodkreten geweest van ziekenhuizen in het Brusselse die een toestroom van patiënten zien en dat moeten we ernstig nemen. In de eerste golf hebben we de patiënten kunnen opvangen in de ziekenhuizen, maar dat komt ook omdat alle ingrepen die niet dringend waren uitgesteld werden. Ook huisartsen hebben al een noodkreet gegeven.”

Altijd moeilijker om naar een lager niveau af te zakken

De viroloog wijst er ook op dat het een traag proces zal zijn om de cijfers opnieuw omlaag te krijgen. “Ondertussen stijgen de cijfers wel door en het wordt altijd moeilijker om naar een lager niveau af te zakken. Stijgen gaat heel snel, dalen gaat een pak trager.”