Professor staatsrecht: "De avondklok is disproportioneel"

door: MRO
Avondklok in Brugge
Afbeelding bron: Photonews

De regering heeft al enkele weken een avondklok ingevoerd en die beperking is toch echt wel op het randje van wat kan. Dat stelt professor staatsrecht Hendrik Vuye.

"Ik vind de avondklok een heel moeilijk iets. Je zou dat kunnen verantwoorden gedurende een heel beperkte periode op een beperkt deel van het territorium van uw grondgebied", stelt Hendrik Vuye in De Afspraak op Vrijdag.

"Over het ganse grondgebied en dan nog met twee verschillende avondklokken... Ik woon op de taalgrens en voor mij is het 10 uur en 300 meter verder is het om middernacht."

"Ik vind dat disproportioneel want het criterium voor beperkingen van mensenrechten is de noodzakelijkheid in een democratie en niet het nut. Men is daar heel licht over gegaan en zeker bij de eerste coronagolf."

Niet-essentiële verplaatsingen

"Ik vind dat men met de tweede golf veel beter heeft gedaan en dat men meer heeft ingegrepen op evenementen en minder op personen. Zo zijn niet-essentiële verplaatsingen nu wel toegelaten, maar mensen gaan zich niet verplaatsen omdat er niets te doen is."

Tags avondklok