Van avondklok tot knuffelcontacten: Ook deze versoepelingen komen er

door: STS
Alexander De Croo overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft woensdag zeven uur lang vergaderd over de maatregelen tegen het coronavirus. Er werden heel wat versoepelingen op korte en langere termijn aangekondigd.

Op maandag 19 april gaan de scholen weer open. Het verbod op niet-essentiële reizen wordt dan opgeheven. Wie terugkeert uit een rode zone, moet verplicht 7 dagen in quarantaine en moet verplicht een test ondergaan op dag 1 en dag 7. Dit zal strikt gecontroleerd en opgevolgd worden. Overtreders krijgen een boete van 250 euro.

Op maandag 26 april mogen de niet-medische contactberoepen, zoals de kappers, weer openen. Winkelen kan vanaf dan weer zonder een afspraak te maken. We mogen vanaf dan ook met meer mensen buiten samenkomen: met tien in plaats van met vier.

Avondklok afgeschaft

Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen openen. Dan wordt de avondklok ook afgeschaft. Van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends mag je drie personen van buiten je huishouden buiten zien, of leden van hetzelfde huishouden. Culturele evenementen en erediensten zijn mogelijk met maximaal 50 personen in buitenlucht. Pretparken mogen dan ook weer openen.

Belangrijk is dat dan ook het aantal knuffelcontacten verdubbeld wordt van één naar twee. Twee nauwe contacten van hetzelfde huishouden mogen dan tegelijk binnen.