Advocate legt uit welke gevolgen coronavonnis voor avondklok heeft

door: BVDO
Avondklok in Brugge
Afbeelding bron: Photonews

Advocate en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten Kati Verstrepen dwong de Belgische Staat gisteren op de knieën door het coronavonnis.

Eind februari sleepte advocate Kati Verstrepen de Belgische Staat voor de rechter. De rechtbank deed woensdag uitspraak dat de huidige maatregelen vervallen, tenzij de regering binnen de dertig dagen met een heuse pandemiewet komt. Door die pandemiewet kan premier Alexander De Croo niet zomaar op een persconferentie maatregelen opleggen en die dan in een ministerieel besluit uitvaardigen, maar moet het parlement hierover gehoord worden.

Vooral voor de avondklok zou dit verstrekkende gevolgen kunnen hebben. “In zo'n pandemiewet zal altijd moeten staan dat ze onze grondrechten niet kunnen schorsen, maar enkel beperken”, legt Verstrepen uit aan HLN. “Dat is een zeer groot verschil. De avondklok is een voorbeeld van een schorsing van onze rechten: de regering verbiedt dat we nog buitenkomen tussen bepaalde uren. Dat is een schorsing van de grondrechten en kan dus niet.”

Volgens Verstrepen moet de avondklok dus zeker verdwijnen. Een samenscholingsverbod opleggen is wel één van de mogelijkheden, net als de verplichting om mondmaskers te dragen op drukke plaatsen. Dat is enkel een beperking van de vrijheden en dat is toegelaten.