Rampzalig: "Scenario zoals in Italië niet veraf meer in ziekenhuizen"

door: STS
Corona - intensieve zorgen - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

"Vandaag willen we ons uitsluitend richten op de situatie in onze ziekenhuizen. En daar hebben we een goede reden voor: de situatie is momenteel precair", zei Yves Stevens vrijdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Geen Steven Van Gucht dus, maar wel Marcel Van der Auwera die het woord nam. Hij is Diensthoofd Dringende Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid.

"De situatie in onze ziekenhuizen is inderdaad zeer fragiel. De nacht van zondag op maandag werden we daarmee geconfronteerd", zei Van der Auwera.

"Een zware brand in Brussel, met verschillende zwaargewonden. Het was puzzelen om voor al die mensen een bed te vinden op intensieve zorgen."

Personeel

"Een bed op intensieve zorgen vereist infrastructuur en logistiek. Een kamer, een bed en heel veel toestellen. Maar daarnaast moeten er ook handen aan het bed zijn. Heel veel handen."

"Om één bed op intensieve zorgen 24/7 open te houden, hebben wij minstens drie verpleegkundigen nodig. Het zorgpersoneel wordt tot het uiterste gedreven, en ver daarboven. Ze zijn moe en uitgeput."

Beschikbare bedden

"Er zijn 82 bedden beschikbaar op intensieve zorgen. Niet in elk ziekenhuis is er nog een vrij bed op intensieve zorgen beschikbaar."

"Een zware brand zoals die in Brussel, een zwaar verkeersongeval met meerdere slachtoffers, zijn voldoende om deze capaciteit aan bedden te vullen. En een ongeluk kan iedereen altijd overkomen."

Italië

"De vreselijke beelden uit Italië staan op ons netvlies gebrand. We doen al meer dan een jaar onze uiterste best om zulke beelden hier te voorkomen. Maar helaas zijn we vandaag niet veraf van zo'n scenario's in onze ziekenhuizen."

"Het zorgpersoneel levert al meer dan een jaar een bovenmenselijke prestatie. Zij houden het systeem nog recht, maar rekenen ook op de hulp van iedereen. Wees solidair met hen; respecteer de regels."