Steven Van Gucht blikt terug op Veiligheidsraad en waarschuwt: "Het virus wacht niet"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Er kwam bijzonder veel kritiek op de beslissingen van de Veiligheidsraad. Steven Van Gucht begrijpt het gevoel dat leeft, maar benadrukt dat het nu vooral wachten is op het aangekondigde plan.

“Ik kan het gevoel dat leeft bij de mensen heel goed begrijpen", reageert Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24. "De verwachtingen waren gespannen naar deze Veiligheidsraad omdat werd aangekondigd dat men een plan ging maken voor de toekomst, hoe gaan we dit op een duurzame manier aanpakken?”

De viroloog ziet een status quo na de Veiligheidsraad, maar op een moment dat de coronacijfers stijgen, moet het aangekondigde plan er wel komen en liefst zo snel mogelijk.

“Ik denk niet dat we kunnen spreken van grote versoepelingen, er zijn een aantal maatregelen wat anders geformuleerd die beter aansluiten bij de realiteit. Maar het is ook zeker geen verstrenging, het is vis noch vlees.”

"Men is in heel wat andere Europese landen begonnen met forse verstrengingen. We hebben in België al redelijk strenge regels, we gaan op dit moment niet los om met het virus. De formulering is misschien iets losser, maar als het breder gedragen wordt door de mensen, aan we meer impact hebben."

Dringend een plan nodig

“We zien de cijfers stijgen en ze blijven stijgen en ik zie ook niet direct waarom die trend zou veranderen, dat is toch een beetje verontrustend en dus zet de context ons aan tot hoogdringendheid. We hadden dat plan nodig waarbij heel duidelijk gedefinieerd zou worden dat een aantal zaken verstrengd moeten worden bij het overschrijden van bepaalde drempels."

"Dat plan is niet van tafel, ik heb begrepen dat die barometer er zal komen en dat is een heel belangrijke. Aan die barometer worden een reeks maatregelen gekoppeld. Alle politici en alle sectoren moeten hier volledig achter staan want het is beter een goed plan te maken dat je dan ook volgt, dan een slecht plan te maken en het achteraf niet te doen."

"Maar het probleem is dat het virus hier niet op wacht. Dit moet snel gaan want we hebben geen tijd, we gaan er écht niet te lang mee mogen wachten.”