Vaccinaties tegen corona: "Dit gaat de grote hindernis zijn"

door: WVDS
Corona vaccin
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinaties zullen in België in januari starten. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) ziet vooral in de levering van de vaccins een grote hindernis.

“Als je het mij vraagt gaat de grote hindernis het toekomen van de vaccins zijn. Ze gaan in verschillende golven toekomen. Er zijn 22 miljoen vaccins besteld, maar wanneer ze gaan toekomen weten we eigenlijk niet”, zegt Dirk Devroey aan Redactie24

“Als ik het zo hoor gaat het een heel jaar duren vooraleer we al de vaccins hebben. Het vaccin laten toedienen in grote vaccinatiecentra lijkt me dan een minder goed idee, omdat we die het heel jaar open moeten houden. Dan denk ik dat we vaccinaties eerder kunnen laten toedienen door de reguliere zorg.” 

“We kunnen veel instanties inschakelen. Ik denk hierbij aan de huisartsen, CLB, arbeidsgeneesheren, woonzorgcentra, thuisverpleegkundigen voor mensen die niet mobiel zijn. Het gaat een echt samenwerkingsverband moeten zijn. En de apothekers kunnen ook nuttig werk verrichten. Het lijkt me interessant om ook hen erbij te betrekken. Het gaat een hele uitdaging worden.”

“Iets waarmee we nog geen rekening houden is of een vaccin wel goed werkt bij een bepaalde doelgroep. Men wil eerst de ouderen gaan vaccineren en dat is een te verdedigen keuze, maar ik heb nog geen enkele studie gezien waarbij aangetoond is dat het vaccin werkt bij zeventigplussers, behalve voor één vaccin.”