Vaccins hebben probleem met Zuid-Afrikaanse variant: “Ander spuitje nodig”

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Vasilis Asvestas / Shutterstock.com

Voorlopig is de Zuid-Afrikaanse variant enkel in Oostende gemeld. Dat die zich in ons land zal verspreiden lijkt geen twijfel. Met de vaccins is er echter een probleem. 

Oostende kreeg in enkele zorginstellingen af te rekenen met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Alles lijkt geïsoleerd en de tests wijzen uit dat er geen massale uitbraak is, zo bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). 

"Die twee varianten gaan met elkaar in concurrentie gaan", zegt microbioloog Bruno Verhasselt in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Het wordt een match tussen die twee. Misschien duikt er zelfs nog een nieuwe speler op." 

Intussen is ook duidelijk dat de coronavaccins het moeilijker hebben met die nieuwe variant. "De antilichamen die opgewekt worden door de vaccinatie hebben het moeilijker om de Zuid-Afrikaanse variant te detecteren. Dat is slecht nieuws, maar nog geen drama. Het immuunsysteem is meer dan enkel antilichamen. Er zijn ook immuuncellen die het virus kunnen herkennen." 

Dankzij onderzoek kan men de gevolgen voor het vaccin onderzoeken en indien nodig een ander spuitje maken voor de nieuwe varianten. "Men kan snel andere samenstellingen genereren die binnen de maand geinjecteerd kunnen worden. We kunnen ons goed en snel aanpassen."