Veel vragen bij coronapas: “Dat is tegenwoordig op een-twee-drie vervalst”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat mensen stellen zich vragen bij het organiseren van grote festivals in augustus. Volgens viroloog Marc Van Ranst hangt alles af van de toegangscontrole.

Het Overlegcomité besliste dat in de tweede helft van augustus weer grote festivals toegelaten zijn, zonder een beperking om het aantal aanwezigen.

Er komt wel een systeem zodat wie wil deelnemen aan het festival coronavrij is, want de maatregelen respecteren lukt daar niet.

“Een groot festival is er de plaats niet naar om afstand te houden. Er zal worden gekust en geknuffeld. Extra veiligheidsvoorwaarden zijn dus een must”, zegt Van Ranst aan De Morgen.

Voor de viroloog is het belangrijk dat er een betrouwbare app komt die als toegangsbewijs gebruikt moet worden. “Voor het binnenland lukt dat wel, maar voor het buitenland ben ik niet zo zeker.”

De kans dat met een papieren versie niet-geteste mensen binnenkomen is volgens Van Ranst heel groot. “Ik zou niet graag zien dat mensen een festival binnen raken dankzij een papiereke als bewijs van hun vaccinatie of hun negatieve coronatest. Dat is tegenwoordig op een-twee-drie vervalst.”