Waarom een vroegere avondklok geen goed idee is: “Dan is er een ander, groter gevaar”

door: BVDO
Avondklok in Brugge
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat artsen pleiten nog altijd voor de vervroeging van de avondklok. Nu ligt die op middernacht, maar twee of zelfs vier uur vroeger zou volgens heel wat artsen veel beter zijn. 

De medische wereld blijft aandringen op een verstrenging van de avondklok. “Ik ben al blij dat er geen versoepelingen kwamen”, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel tijdens het coronadebat. 

Volgens Noppen heeft zo’n avondklok niet alleen het voordeel dat er minder contact is, het speelt ook op een andere manier op de mensen in. “Ik had gehoopt dat de maatregelen ook een psychologisch effect hadden, zoals die avondklok in Brussel. Het psychologische effect van lege straten in Brussel heeft wel effect.” 

Viroloog Steven Van Gucht nuanceert het belang van de vervroeging van de avondklok. Twee uur vervroegen zou voor nog grotere risico’s kunnen zorgen. “Dat is wanneer de mensen elkaar thuis opzoeken. En zelfs met een avondklok gaan ze dat nog doen en beter afspreken waar ze kunnen blijven slapen”, reageert Van Gucht. 

Abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief