Waarom worden virologen onder kritiek bedolven en waarom is er bij velen corona-moeheid?

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Verschillende virologen ontvingen doodsbedreigingen. Heel wat mensen hebben ook hun buik vol van de communicatie omtrent het coronavirus, er treedt corona-moeheid op. Hoe is deze reactie te verklaren? 

“Dit noemen wij typisch cognitieve dissonantie. Dit zien we ook bij verslavingen zoals roken”, legt Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie aan de VUB, uit bij Redactie24.

“Als iemand zegt: ‘Je zou beter stoppen met roken’, dan vind je die persoon een moeial en ga je schieten op de boodschapper. Dan ga je de positieve dingen benaderen ‘roken geeft me rust’ en je negeert de negatieve zaken.” 

“Zo gaat dat ook met corona. Dan komen de uitspraken zoals: ‘Daar zijn die experten weer, Van Ranst zegt dit of dat’. Je gaat de negatieve zaken van het virus negeren en eerder zeggen: ‘Veel mensen hebben milde ziekteverschijnselen en zijn snel terug gezond’. Dat is wel waar natuurlijk, maar het is anders wanneer je iemand persoonlijk kent die gestorven is aan corona.”

“Ik heb respect voor de mensen die zich wat afsluiten voor de informatie en zeggen: ‘Nu heb ik er even genoeg van, ik ben het beu en ik wil nog genieten van de goede zaken die we nog wel kunnen doen’, maar ik heb geen begrip voor mensen die de feiten op zich ontkennen.”

Twee kampen en de virologen krijgen gelijk

“We hebben de laatste tijd duidelijk gezien dat er virologen waren die zeiden dat het heel erg wordt en daartegenover waren er mensen die zeiden dat het wel heel zwart en drastisch voorgesteld wordt.”

“Uiteindelijk hebben de virologen, de meest pessimistische, toch gelijk gekregen en zitten nu bijvoorbeeld de Luikse ziekenhuizen helemaal vol. Dat valt niet te ontkennen en dus moeten we toch de maatregelen volgen, ook al is dat met gezonde tegengoesting en wetende dat het maar tijdelijk is. Maar doen alsof er niets aan de hand is, is heel dom. De ziekte gaat gewoon verder.”

Luisteren naar de experten

“Je moet gewoon luisteren naar de experten, mensen die ervaring hebben met epidemieën, die kennen de historie van vroegere epidemieën, die heel goed weten wat de tekenen zijn wanneer een epidemie sterker of zwakker wordt.”

“Alle andere experten hebben specialismen op andere domeinen, maar als je echt wil weten hoe het zit met de covid-epidemie, dan moet je naar de juiste specialisten luisteren. Meestal is er een grote meerderheid van hen die dezelfde boodschap naar buiten brengt. Kijk naar de feiten en informeer je goed, dan kan je al goed inschatten waar het naartoe gaat met het virus.”

Tags covid-19