Welke verwachtingen mogen we koesteren voor volgende zomer? "Helemaal normaal zal het nog niet zijn"

door: WVDS
zomer aan het strand
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De coronacijfers dalen en de vaccins zijn in aantocht. We snakken met z'n allen naar een terugkeer naar de normaliteit. Toch zal dat nog niet voor onmiddellijk zijn. Welke verwachtingen mogen we koesteren voor volgende zomer?

“Helemaal normaal zal het nog niet zijn omdat we echt door een lange overgangsperiode moeten waarbij hoe langer hoe meer mensen gevaccineerd zijn, maar nog niet iedereen", stelt biostatisticus Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

Veel zal afhangen van de snelheid waarmee de bevolking kan worden gevaccineerd. 

"Er zal nog goed over nagedacht moeten worden over wat wel en niet kan. Ik vermoed dat de allergrootste evenementen nog moeilijk zullen liggen, maar dat kleinere evenementen natuurlijk wel gaan kunnen en zeker binnen de groep van mensen die gevaccineerd is."

Andere zomer dan 2020

"Het is koffiedik kijken waar we gaan staan. Als de vaccinaties snel verlopen en als het goed werkt, dan zal er natuurlijk meer kunnen."

Volgende zomer zal er volgens Geert Molenberghs wel anders uitzien dan die van 2020, al zal nog niet alles mogelijk zijn.

“Wat ik wel denk is dat we de handrem nog een klein beetje moeten laten opstaan. Ik denk niet dat we aan een redelijk normale zomer in juli zullen beginnen en dat het dan eind juli al terug miserie zal zijn. Als we ermee rekening houden dat nog niet alles zal kunnen, dan zal de zomer er toch anders uitzien dan die van 2020.”