Ziekenhuizen zien nog steeds af, maar zijn ook blij: “De overheid pakt het verstandig aan”

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers zijn een beetje aan het zakken, maar blijven nog hoog. Toch klinkt er in de ziekenhuizen lof voor de aanpak van de regering.

Ook al zakken de coronacijfers beetje bij beetje, de situatie in de ziekenhuizen is nog steeds ernstig. "Het is de marathon die begint te wegen", zegt Gert Van Assche van het UZ in Leuven. "Er zijn teams die al een jaar bezig zijn met COVID-patiënten te verzorgen. Dat begint lang te duren. Er zijn ook veel teams die opgesplitst moesten worden, omdat sommige afdelingen naar COVID-afdelingen moesten omgevormd worden. Dat teamgevoel dat weggevallen is, dat is zwaar."

Een echte lijn is er in het soort patiënten niet te trekken. Van Assche merkt ook niet dat patiënten nu zieker zijn dan tijdens de eerste en tweede golf. "Het zijn zowel patiënten die langdurig ziek zijn en dus voor een langere periode in het ziekenhuis verblijven, als mensen die kortstondig ziek zijn en snel weer naar huis kunnen. Er is geen grote lijn in te trekken."

Van Assche looft dan ook de regering. "Ik vind dat de overheid het verstandig heeft aangepakt en berekende risico's heeft genomen vorige week. Als we de varianten onder controle krijgen en als er meer en meer mensen gevaccineerd worden, zullen we dat ook zien in onze ziekenhuisopnames. Het feit dat de overheid eerst heeft ingezet op het vaccineren van het personeel, heeft ook enige rust gebracht."