Zo maak je van Kerstmis of Nieuwjaar toch een leuke gebeurtenis samen met andere families

door: WVDS
Kerstmis vieren
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Dat we Kerstmis niet met onze familie of vrienden zullen vieren staat nu vast, de epidemie laat ons nog niet toe om al te versoepelen in onze sociale contacten. Belangrijk is om inspiratie op te doen hoe we toch verbonden kunnen blijven tijdens de feestdagen. Professor Maarten Vansteenkiste geeft enkele leuke tips.

“Belangrijk is dat de regering aan de alleenstaanden heeft gedacht. Ik denk dat de regering ervan uit is gegaan dat een gezin niet altijd nood heeft aan nog extra knuffelcontacten. Zij hebben elkaar al om steun te geven”, vertelt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), aan Redactie24.

“Het is een moeilijke situatie en men heeft, volgens mij, gezien de zeer beperkte speelruimte toch een goede beslissing genomen betreft de sociale contacten met kerstavond en Kerstmis.” 

“Men heeft ook verder onderbouwd waarom die speelruimte nog altijd zo beperkt is. De duiding vond ik goed, men heeft verwezen naar de fragiele winterperiode. Ik vond dat er veel positieve elementen zaten in de communicatie. Zelf had ik liever nog meer het bredere plaatje gezien met een af te leggen traject en perspectief voor de mensen.”

Inspiratiegidsen

“Voor sommige mensen gaat het moeilijk zijn om zich aan de maatregelen te houden, zeker als je al plannen aan het maken was. Hier moeten we iedereen inspiratie geven om toch verbonden, maar apart feesten te organiseren. Hiervoor hebben we inspiratiegidsen nodig.”

Enkele voorbeelden die Maarten Vansteenkiste voorstelt om je feest toch ‘samen’ door te brengen:

  • Een quiz die door verschillende families wordt samengesteld waarbij ieder gezin een deel van de quiz maakt. Je kan de quiz dan met je gezin spelen of je belt in en speelt hem samen. 
  • Naar buiten trekken om een fotozoektocht te doen die een ander gezin voor ons gemaakt heeft.
  • Een fakkeltocht met je gezin