Zullen we ons kunnen laten vaccineren bij de apotheek?

door: WVDS
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het nieuwe jaar start hoopvol met het toedienen van de eerste coronavaccins. Het vaccinatieproces gaat herhaald moeten worden om onze immuniteitsgraad steeds hoog genoeg te houden. Ook al is het momenteel wettelijk nog verboden, toch verwacht George Verpraet, secretaris-generaal van de Algemene Pharmaceutische Bond, dat vaccinatie door een apotheker in de buurt een logische evolutie zal zijn. 

“We zullen nog vele jaren gaan vaccineren tegen corona en dan zal de vaccinatie op een bepaald moment terechtkomen in het bestaande regulier kanaal. Dan kunnen apothekers naar de toekomst toe, naast dokters en verpleegkundigen, een vaste rol gaan krijgen in de vaccinatie tegen Covid-19. De logica lijkt mij dat we die evolutie gaan doormaken”, zegt Georges Verpraet aan Redactie24.

“Er zijn nog wel wat randvoorwaarden te vervullen want nu zijn we niet opgeleid om vaccinaties te mogen zetten. Wettelijk mag het nog niet, maar wetten kunnen aangepast worden, zeker wanneer er een groot maatschappelijke belang is.”

“Als er steeds 70 procent van de bevolking gevaccineerd moet blijven, dan zal het een inspanning zijn die dokters en verpleegkundigen niet alleen gaan aankunnen. Bij zulke hoge  maatschappelijke nood zijn de extra handen van apothekers wellicht een heel dankbare hulp. Het kan allemaal complementair gebeuren.”

Wat vindt u van de aanpak van de regering betreft de vaccinatiestrategie tot dusver?

“Tot nu toe vind ik dat men een goede aanpak lijkt te hebben, maar we moeten het nog allemaal gaan zien in de nabije toekomst. Het enthousiasme van een maand geleden is al wel een beetje getemperd door de onwetendheid over het aantal vaccins dat er gaat geleverd worden, maar alles ziet ernaar uit dat snel gestart gaat kunnen worden.”

“Beginnen met vaccinaties toe te dienen in woonzorgcentra en het personeel lijkt mij een juiste aanpak en is ook wetenschappelijk onderbouwd. Men heeft keuzes gemaakt en iedereen heeft ondertussen zijn plaats en volgorde gekregen.”

“De volgende fases zijn goed uitgewerkt volgens mij en vanaf de zomer volgend jaar zullen we normaal kunnen aanvangen met de massavaccinatie om zoveel mogelijk mensen ingeënt te krijgen. We verwachten dan ook met de apothekers hieraan te kunnen bijdragen.”