Natuurpunt reageert na dood van paard: "Spijtig incident, het was niet opzettelijk"

door: STS
Paard
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Natuurpunt heeft op sociale media gereageerd op de hetze die ontstaan is na een confrontatie tussen een medewerker en een ruiter. Diens paard raakte daarbij gewond en diende afgemaakt te worden.

"Het spijtige incident van afgelopen woensdag heeft op Facebook een storm aan reacties veroorzaakt. We begrijpen dat dit zeer gevoelig ligt en dat vele mensen zeer boos zijn. Elk onnodig dierenleed moet vermeden worden en we veroordelen alle vormen van geweld", zegt Natuurpunt.

"Ondertussen is er een ware hetze ontketend door mensen die niet rechtstreeks betrokken zijn bij de feiten. Zij gebruiken harde woorden en schrijven zaken die pertinent onjuist zijn. De stroom aan haatberichten neemt dergelijke proporties aan dat wij het nodig vinden het verhaal iets ruimer te kaderen."

"Woensdagnamiddag was onze vrijwilliger boompjes aan het planten. Hij hoorde paardenhoeven op het nabijgelegen plankenpad. Onze vrijwilliger is ter plaatse gegaan en heeft de twee ruiters tegengehouden. Hij heeft hen gezegd dat ze daar niet met paarden mochten komen en dat ze moesten terugkeren."

Gsm

"De ruiter (eigenaar van het overleden paard) is de confrontatie aangegaan met onze vrijwilliger. In de strubbelingen is onze vrijwilliger van het plankenpad gevallen, in de braamstruiken, in het slijk. Hij heeft daarop enkele foto's willen maken van de ruiters en hun paarden. Dat heeft tot een nieuwe confrontatie geleid, met fysiek geweld tegen onze vrijwilliger. Deze man van boven de 70 werd voor een tweede keer van het plankenpad gewerkt. De ruiter heeft met fysiek geweld de gsm van onze vrijwilliger afgenomen."

"Onze vrijwilliger heeft daarbij verwondingen opgelopen die door de politie gefotografeerd zijn en bijkomend kneuzingen, door onder andere de knie van de ruiter op zijn borstkas. In de strubbelingen heeft onze vrijwilliger een schoen verloren. De ruiters zijn vertrokken."

"Onze vrijwilliger was beroofd van zijn gsm en wilde deze graag terug. Aangezien het moeilijk is om als zeventigplusser te voet op één schoen de paarden in te halen, heeft hij het enige andere beschikbare middel gebruikt, zijnde de tractor van Natuurpunt die in de buurt stond. Zijn enige bedoeling was de ruiters in te halen en hen aan te manen om te stoppen om zijn gsm terug te krijgen. Bij dat manoeuvre heeft het paard zijn linker achterbeen gebroken."

Politie

"De politie heeft foto's gemaakt van het paard. Het been was duidelijk gebroken, maar het paard had geen uitwendige verwondingen. Een opzettelijke aanrijding met een tractor met frontlader zou bij het paard zeker sporen nagelaten hebben."

"Politiezone Carma voert nu het onderzoek. Tegen de ruiter in kwestie werden bij de politie blijkbaar eerder al klachten ingediend voor agressie. Wij wachten de resultaten van het onderzoek af."