Aster Nzeyimana doet schokkende getuigenis over vader: "Jaren gedacht dat hij gestorven was"

door: COS
Aster Nzeyimana in 'Het Huis'
Afbeelding bron: Eén

Eric Goens ontvangt deze week Aster Nzeyimana in 'Het Huis' op Eén. De jonge sportjournalist is de voorlaatste gast van dit seizoen.

Aster Nzeyimana werd in 1993 geboren in het Rwandese Butare als zoon van een vroedvrouw uit Zele en een arts uit Burundi. Aster verbleef enkele maanden in Rwanda voor mama Hilde hem even naar België meenam om haar zoon aan familie te tonen.

"Mijn mama en ik waren amper een paar weken in Zele toen het vliegtuig van de Rwandese president werd neergeschoten", herinnert Aster zich in 'Het Huis'. Het betekent het begin van de Rwandese genocide.

Asters vader Onesphore wordt door het nieuwe regime in Rwanda gehouden en kan zijn gezin niet meer bereiken. Meer dan tien jaar gaan voorbij voor één van Onesphores brieven België bereikt. "Mijn mama heeft jaren in de waan geleefd dat mijn vader gestorven was."

Een reünie en een huwelijk volgden. "Ik heb een leven voor mijn papa en een leven na mijn papa. En mijn leven is na zijn terugkeer beter geworden", besluit Aster, dinsdag 14 december om 20.40 uur in 'Het Huis' op Eén.