Ophef bij 'F.C. De Kampioenen': Acteur Jaak 'Fernand' Van Assche geeft zijn mening over geschrapte afleveringen

door: BCM
jaak van assche
Afbeelding bron: Photonews

De openbare omroep besliste onlangs om 19 afleveringen van 'F.C. De Kampioenen' niet langer uit te zenden. Ze bevatten volgens de VRT ongepaste humor.

De 16 afleveringen van 'F.C. De Kampioenen' in kwestie worden overal gebannen, ook van streamingplatform VRT NU, wegens racistische of homofobe uitlatingen. Ook afleveringen met veroordeelde acteurs zoals Jan Van Hecke worden geschrapt.

Jaak Van Assche (82), die de rol van antiquair 'Fernand' speelt, denkt er het zijne van. "Het is de trend van vandaag: Niemand mag nog iets zeggen", zucht hij bij 'Het Laatste Nieuws'. "In de jaren '60 mocht alles, dat was misschien ook niet goed, maar nu slaat de slinger te ver door."

"De Kampioenen zijn fictieve karakters. Dan moet je als maker toch alle vrijheid hebben?", gaat Jaak verder. "Bovendien is het een weerspiegeling van de maatschappij, ik hoor zo'n opmerkingen ook soms op café."

Jaak haalt graag een vergelijking aan. "Wat moeten comedians en cabaretiers dan doen? Mogen zij nog ergens grappen over maken? Door te overdrijven kan je net zaken als discriminatie aanpakken", sluit Jaak Van Assche af.