Aandoening na het eten van rood vlees en zuivel is wereldwijde bedreiging geworden: “Zorgverleners kennen deze levensbedreigende allergische toestand niet”

door: PMN
Corona - intensieve zorgen - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

Amerika heeft een niets mis te verstane boodschap de wereld ingestuurd. Er is een allergie voor rood vlees en zuivel in opmars.

Het Alfa-galsyndroom (AGS), dat is de naam van de aandoening. In de Verenigde Staten alleen al zijn er naar schatting 450.000 geïnfecteerd met AGS. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het Amerikaanse overheidsinstituut, dat instaat voor ziektecontrole - en preventie, stuurde daarover vorige week een dringende waarschuwing uit naar artsen en burgers.

“Uit studies is gebleken dat veel zorgverstrekkers niet bekend zijn met die oprukkende en mogelijk levensbedreigende allergische toestand, ook bekend als de roodvleesallergie of de tekenbeet-vleesallergie.”

Wanneer je gestoken bent door een teek, spuwt die eiwitten in het bloed. Het lichaam kan daar wel anti-stoffen tegen aanmaken. Daardoor reageer je op den duur zelfs allergisch op de rook van gebakken vlees of op lederen zetels.

De ziekte komt gelukkig in België niet voor, maar tegelijkertijd moet ook wel gezegd worden dat er geen cijfers van zijn. Dat zegt Sciensano.

De teken in ons land zijn wel anders dan die in de Verenigde Staten. “Maar Lyme kwam hier eerst ook niet voor en nu wel”, waarschuwt Emmanuel Bottieau van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. “We moeten waakzaam zijn.”